Wat is hoogsensitiviteit ?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap die even vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen.

Het kenmerkt zich door een andere manier van waarnemen, informatie verwerken en leren.

Hoogsensitieve personen zijn geboren met de neighing veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Hun zintuigen staan altijd op ‘scherp’, waardoor ze sneller overprikkeld kunnen raken.

Maar liefst 15 tot 20% van de bevolking blijkt hoogsensitief te zijn.
Het merendeel van de hoogsensitieve personen weet dit echter niet van zichzelf.
Ze voelen zich ‘anders’, vaak al sinds hun kindertijd. Ze hebben echter geen idee hoe ze van anderen verschillen. Doordat 80 tot 85% van de bevolking niet hoogsensitief is, wordt de eigenheid van hoogsensitieve personen niet herkend en begrepen door de omgeving. Hierdoor kunnen zij zichzelf onvoldoende tot uitdrukking brengen en hebben ze de neiging zichzelf te willen aanpassen
of veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of te negeren.

Door bewustwording te bieden over hoogsensitiviteit, kunnen jongeren, ouders en scholen deze eigenschap leren kennen en accepteren. Pas dan kunnen hoogsensitieve jongeren en volwassenen zichzelf zijn, tot hun recht komen en hun gevoelige talenten in de wereld zetten en van betekenis zijn voor zichzelf en de maatschappij.

Wil je vaststellen of er bij je kind, je leerling/student/stagiaire/werknemer sprake is van hoogsensitiviteit klik dan op kenmerken hoogsensitiviteit of doe de test hoogsensitiviteit.

Lees meer over hoogsensitiviteit in het online magazine